Yönetim Danışmanlığı – Kurum Kültürü

PARTNERS IN LEADERSHIP

“Bu deneyimden, ciltlerce iş idaresi kitabı okuyarak öğrenebileceklerimin hepsini öğrendim.”
Steven Nickel, Vice President, Sony Vaio

 

Programlarımız sonuç ve performans odaklı kurum kültürü konusunda dünyada bir numara...

 

“Sahiplenme”™ yöntemi dönüşümdür, üst yönetimin ajandasını uygulamadaki en önemli araç, kurumlarını hedefe ulaşırken sonuç odaklı düşünce yapısına geçirmede kullanacakları eşsiz bir yöntemdir.

Sahiplenme öğretisi dönüşümdür, bireylerin içlerinde var olan gücü ortaya çıkaran, etkin, tatminli ve mutlu bireyler olarak yaşamlarını sürdürebilmek için kullanacakları benzersiz bir öğretidir.

 

PIL firmasının telif sahibi olduğu Sahiplenme® programlarımız, PIL’in kurucuları, Roger Connors ve Tom Smith'in, her biri en çok satan kitaplar listesinde uzun süreler bir numaraya oturan, üç kitabındaki öğretilerden yola çıkıyor ve İngilizce sözcüğü ile pozitif ‘‘Accountability’’i geliştiriyor.

Biz, bu evrensel öğretilerimizin anlam ve ruhunu daha iyi yansıttığını düşünerek, Accountability sözcüğünü '' Sahiplenme®'' olarak Türkçeleştirmeyi seçtik.

Sahiplenme kurumlarda, hangi engellerle karşı karşıya olunursa olunsun, satışları ve karlılığı artırmak, maliyetlerini düşürmek, projeleri veya stratejilerini başarıyla ve zamanında hayata geçirmek gibi önemli hedeflere ulaşılması için gerekli bilinç düzeyini ve davranış biçimi yerleştiren benzersiz bir öğreti ve yöntemler bütünü.

Öğretimiz ve yöntemlerimiz, kurumsal başarılara sağladığı katkının yanı sıra, kişilerin özel hayatlarında da daha etken ve tatminli bireyler olmasına destek veriyor.

Çin Halk Cumhuriyeti’nden Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar elliyi aşkın ülkede bu öğretiden faydalanan ve Sahiplenme™ kavramını hayata geçiren kurumlarda yaratılan ölçülebilir katma değer ve fayda çok büyük. (başarı hikayeleri için tıklayınız) “Sahiplenme”™ öğretisinden yaralanan kurumlarda kurumsal bilinç düzeyinde gözle görülür değişiklikler yaşanıyor; her bir çalışan hedeflere ulaşmada üstüne düşenlerle ilgili bilinçli bir farkındalığa ulaşıyor.

Sahiplenme Kültürünü hayata geçiren kurumların tümünde hedefler sadece ulaşılacak rakamlardan ibaret değil. “Sahiplenme”™ öğretisi ile varılan yeni kurumsal bilinçle beraber tüm çalışanlarca bilinen, paylaşılan ve sahiplenilen gerçek hedefler artık onlar. Tüm çalışanlar bu bilinçle sabah işlerine geliyor ve gün boyu bu hedeflere odaklanarak, attıkları her adımın hedeflerini etkileyeceğinin farkında olarak çalışıyorlar.

Başarı hikayeleri için tıklayınız

  • Hedeflerinize ulaşmak ve kurumunuzu bir üst düzeye taşımak
  • Liderlerinizi geliştirmek
  • Çalışan bağlılığını artırmak
  • Plan ve/veya projeleri etkin biçimde hayata geçirmek ve uygulamaya koymak
  • Kurumsal kültür değişimini hızlandırmak
  • Kişisel gelişim
  • Ürün geliştirme ve inovasyon kültürü
  • Liderlerin ve/veya tüm çalışanların aynı hedefler etrafında toplanması
  • Performans gelişimi
  • Satış artışı
  • Ekip çalışması ve güven
  • Spesifik engel ve zorlukları aşma
  • IT kültürü
  • Şirket birleşme ve satın almalarında kültürel entegrasyon

Öğretilerimiz, derin deneyim ve istatistiklere dayanıyor; 1989’dan beri, elliden fazla ülkede, Fortune 50 ve Dow Jones IA şirketlerinin yarısı da dahil olmak üzere, binlerce firmada başarı ile uygulanarak, bu firmaların hedeflerine ulaşmalarına destek veriyor.

Sahiplenme®, kurumların veya kişilerin, ulaşılması seçenek olmayan, yani mutlaka ulaşılması gereken hedef ve sonuçlarına, ki bunları ‘‘vazgeçilmez hedef ve sonuçlar’’ olarak adlandırıyoruz, ulaşmaları için gerekli düşünce ve davranış biçimlerini kazanmalarını sağlıyor.

Kurumların ve bireylerin başarıları için şart olan son derece önemli ve derin kavramlara dokunan öğretilerimizin yalınlığı uygulanabilirliklerini artırıyor.

Başarı hikayeleri için tıklayınız

  • Vazgeçilmez hedef ve sonuçların net belirlenmesi ve kurumlarda tüm çalışanlar tarafından bilinir olması

Deneyimlerimiz gösteriyor ki, büyük çoğunlukla, kurumlarda vazgeçilmez hedef ve sonuçlar net olarak belirlenmemiş ve/veya tüm çalışanlarca bilinmiyor. Sahiplenme’nin oluşabilmesi için öncelikle kişilerin net olarak neyi sahipleneceklerini bilmeleri Sahiplenme’nin birinci adımı.

  • Sınırlı sorumluluk yerine, vazgeçilmez hedef ve sonuçların kurum içinde ortak sahiplenilmesi

Deneyimlerimiz gösteriyor ki, kurumların veya kişilerin vazgeçilmez hedef ve sonuçlarına ulaşmalarına engel oluşturan darboğazlar veya öngörülemeyen aksaklıklar ‘‘benim işim değil’’ yaklaşımından veya benzer bahanelerden uzaklaşan ‘‘ortak sahiplenme’’ ile giderilebiliyor.

  • Kurban psikolojisini yansıtan mağdur, edilgen davranış biçimi yerine, çözüme odaklı, etkin, pro-aktif davranış biçiminin benimsenmesi

Deneyimlerimiz gösteriyor ki, kişilerin ve kurumların enerjilerinin önemli bir bölümü, gereken, istenen ama elde edilemeyen sonuçların niçin elde edilemediği veya niçin elde edilemeyeceğine dair nedenleri sıralamaya harcanıyor.

Bu nedenler çoğu zaman gerçek nedenler olsa bile, çözümleri yerine bu nedenlere odaklanmak söz konusu nedenleri bahanelere dönüştürüyor. Biz bahanelere odaklanmayı ‘‘Çizgi Altı®’’ davranış olarak tanımlıyoruz.

Gene deneyimlerimiz gösteriyor ki, bahanelere odaklanmak yerine, ‘‘Çizgi Üstü®’’ olarak tanımladığımız davranış biçiminin kişiler ve kurumlarca benimsenmesi zorlukların aşılması ve/veya vazgeçilmez hedef ve sonuçlara ulaşılması için tek çıkış yolu.

Çizgi Üstü® düşünce ve davranış biçimi ‘‘Sahiplenme Basamakları®’’ olarak adlandırdığımız dört basamaktan oluşuyor: Gör®, Üstlen®, Çöz ®, Yap®. Her bir basamağın ‘‘en iyi uygulamaları’’ belirli. Bu uygulamalar kurum içinde yaygınlaştığında, kurumların elde ettiği başarı ölçülebilir biçimde ve ciddi boyutta yükseliyor.

Bunun yanı sıra, Çizgi Üstü® düşünce ve davranış biçimini benimseyen bir birey, bu yaklaşımı hayatının her alanına yararak, hedeflediği noktaya varma konusunda güç buluyor, bu güçle donanmış olarak ve kendi seçimlerini yaşadığının farkındalığıyla, daha tatminli bir iş hayatına ve özel hayata sahip oluyor.

  • İstenen sonuçları elde edebilmek için eylem planlarından ve iş tanımlarından önce düşünce ve inançlara odaklanma

 

Kurumların ve kişilerin vazgeçilmez hedef ve sonuçlarına ulaşması eylem gerektiriyor. Ancak, tüm eylemler kişilerin düşünce ve inançları ile şekilleniyor.

Düşünce ve inançlar ise yaşanan tecrübelerin sonucunda gelişiyor. Biz bu modelimizi ‘‘sonuç piramidi’’ olarak adlandırıyoruz.

Deneyimlerimiz gösteriyor ki, vazgeçilmez hedef ve sonuçlara ulaşabilmek veya bir üst düzeye geçebilmek için, eğer kurum içi veya kişisel düşünceler ve inançlar ihmal edilerek, yalnızca eylem planları üzerinde çalışılırsa tatminkar sonuçlar alınamıyor. Bireylerin ve çalışanlarımızın mevcut düşünce biçimlerinde ve inançlarında fark yaratabildiğimiz ölçüde eylem biçimlerinde fark yaratabiliyoruz. Darboğazları gidermek veya vazgeçilmez hedef ve sonuçlara ulaşmak veya kurumu veya kişiyi bir üst düzeye taşımak, farklı eylem biçimleri, farklı eylem biçimleri ise farklı düşünce biçimleri ve inançlar gerektiriyor.


Danışmanlık Programımızın Adımları:

Danışmanlık hizmetlerimiz kurumuzun yöneticileri ile yaptığımız çalışmaların, kurumun her düzeyinde katılımın sağlanabileceği atölyelerle desteklenmesinden ve atölye sonrası Sahiplenme takibinden oluşuyor.

Kurumların hangi konuda olursa olsun vazgeçilmez hedef ve sonuçlarına ulaşmalarını sağlamak için yaratmaları gereken Sahiplenme Kültürü’nün yerleşmesine verdiğimiz destegin metodolojisi ve adımları:

  • Kurumun Değerlendirilmesi
    • Üst yönetimle ve takiben kurum çalışanları ile bire bir ve/veya telefonla yapılacak mülakatlar
    • Kurumun yaygın online anket çalışması
    • Üst yönetimdeki ve kurum içindeki yaygın düşünce ve inançların ve bunların oluşmasına neden olan deneyimlerin belirlenmesi
    • Vazgeçilmez hedef ve sonuçlara ulaşabilmek için gereken düşünce ve inanç değişiklerinin ve bu değişiklikleri destekleyecek deneyimlerin belirlenmesi
  • Üst Yönetim Sunumu ve Öneriler
    • Bulgu ve çıktıların üst yönetimle paylaşılması, yol haritası önerilerinin spesifik koçlukla birlikte üst yönetime sunulması
  • Üst yönetim Çalıştayı
    • Vazgeçilmez hedef ve sonuçlara ulaşmak ve kurumu bir üst düzeye taşımak için idarecilerin ve çalışanların düşünce ve davranışlarında olması gereken değişikliklerin belirlenmesi; tüm üst yönetimin mevcut kültür ve istenen gereken kültür konusunda aynı bakış acısında olmasının sağlanması (Çalıştay hem gerekli değişikliklerin içeriğine, hem de bunları gerçekleştirmek için gereken becerilere odaklanır ve Partners in Leadership’in patentli süreci ile yönetilir.)
  • Yönetim Atölyeleri
    • Gerekli değişimin gerçekleşmesi için katalizör görevi görecek idarecilerin sürece dahil edilmesi, tüm bölümlerde kurumun yeni kültürel bakış açısının sahiplenilmesinin sağlanması
  • Çalışan Atölyeleri
    • Kurumun tüm çalışanlarının gerekli değişimin gerçekleşmesi için sürece dahil edilmesi, tüm bölümlerde kurumun yeni kültürel bakış açısının sahiplenilmesinin sağlanması
  • İç Fasilitatörlerin Yetiştirilmesi
    • Sahiplenme Kültürü’nün kurumun bütününe yayılabilmesi amaçlı, atölye programlarını tüm çalışanlara aktaracak iç fasilitatörler eğitilmesi
  • Sürdürebilir Sahiplenmenin Sağlanması
    • 90 Gün Uygulama Takip Toplantıları: 12 – 18 ay süresince 3 ayda bir yönetim ekibiyle uygulama takip toplantısı yapılması, geri bildirim, interaktif değerlendirme, koçluk verilmesi
    • Üst Yönetim Koçluğu ve Geri Bildirim: Süreci ve gelişimi takip etme ve ölçümleme amaçlı 360 derece geri bildirim toplanması; Partners in Leadership koçluk metot ve metodolojileri ile liderlere, değişimi hızlandırabilmelerine ve istenilen kültürle uyumlu eylemlerde bulunmalarına yönelik destek verilmesi
    • Entegrasyon Desteği: Kurumun günlük işleyiş sistemlerinin kültürel inançlarla örtüşmesini sağlayacak düzenlemelerin yapılması ve takımlar kurulması için koçluk verilmesi (Tam kültürel entegrasyonun hızlanması için Partners in Leadership entegrasyon modeli kullanılır.)
    • Destek Atölyeleri: Sahiplenmenin kalıcılığını sağlamak amaçlı destek atölyeleri yapılması (Özellikle, kişilerin birlikte çalıştıkları diğer kişileri sahiplenmeden, olumlu ve prensipli biçimde sorumlu tutmak için kullanacakları yöntemin aktarıldığı Diğerleri Kulvarı atölyesi uygulamanın bir parçasıdır.)

Sahiplenme (Accountability) Atölye Programlarımız:
("Öğretilerimizin anlam ve ruhunu daha iyi yansıttığını düşünerek, İngilizce olan Accountability sözcüğünü '' Sahiplenme ® '' olarak Türkçeleştirmeyi seçtik")

Kurum çalışanlarını ‘‘sahiplenen’’ kişiler olmasını sağlamak üzere tasarlanmış üç atölye programımız var:

Bireylerde kişisel ve kurumsal sahiplenmenin yaratılması
Birlikte çalıştığımız ve yaşadığımız kişilerin sahiplenen kişiler olmasına destek verme yöntemlerin öğretilmesi
Kurumu bir üst düzeye taşıyacak Sahiplenme Kültürü’nün yaratılması

Atölye programlarımızdan danışmanlık hizmetlerimizden bağımsız olarak da yararlanabilirsiniz.

Başarı hikayeleri için tıklayınız

Hedeflerinize ulaşmak, kurumunuzu ve kendinizi bir üst düzeye tanışmak için bizimle iletişime geçin

Partners in Leadership daha fazla bilgi almak için tıklayınız

 


  • Atölye programımız öncesinde, yöneticilerle kurumun vazgeçilmez hedef ve sonuçlarını belirliyoruz, gerekirse bu sonuçların netleşmesi üzerinde çalışıyoruz.
  • Gene atölye programımız öncesinde, bir kaç kurum çalışanı ile kurum içi yaygın düşünce biçimi ve inançları belirlemek amaçlı ön görüşmeler yapıyoruz. (Bu görüşmelerde belirtilenler anonim olarak tutuluyor ancak gizli tutulmuyor.)
  • Atölyemiz sırasında, katılımcıların,
    • Kurumun vazgeçilmez hedef ve sonuçlarını anlamalarını, içselleştirmelerini ve kendi görev ve eylemleri ile bu sonuçlar arasında açık ve net bağlantılar kurmalarını sağlıyoruz,
    • Kurumun içinde ve kişilerde var olan, kurumun vazgeçilmez hedef ve sonuçlarına ulaşmasına engel oluşturacak düşünce biçimleri ve inançların neler olduğunu, vazgeçilmez hedef ve sonuçlara ulaşılabilmesi için bu düşünce ve inançların aslında neler olması gerektiğini belirlemelerine destek veriyoruz,
    • Belirledikleri, başarı için gerekli eylemlerin tetikleyicisi olan, düşünce biçimleri ve inançların oluşması ve yaygınlaşması için gereken deneyimlerin yaratılmasında üstlerine düşenleri tespit etmelerine destek veriyoruz, ve
    • Çizgi Üstü® ve Çizgi Altı® düşünce ve davranış biçimlerini tanımalarını, bu çerçevede, kendi düşünce ve davranış biçimleri konusunda farkındalık edinmelerini, Sahiplenme Basamaklarını® ve bu basamaklardaki en iyi uygulamaları kavramalarını, bu uygulamaları vazgeçilmez hedef ve sonuçlara ulaşmak için nasıl hayata sokabileceklerini anlamalarını ve planlamalarını sağlıyoruz.